Hur går ett dörrbyte till?

Dörrbyten kan ibland krävas i hem och andra byggnader. Anledningarna till detta varierar och kan bland annat handla om skador på dörren, att den inte uppfyller vissa säkerhetskrav, eller att den inte passar in i omgivningen när det gäller dess utseende. Oavsett anledning så kan detta alltså behöva göras ibland, men hur går man då tillväga när man gör det?

Om man kan byta dörr själv eller inte beror på vilken typ av dörr det handlar om. Innerdörrar som inte är alltför stora eller tunga är till exempel inte svåra att byta ut på egen hand. Det enda man då behöver göra är att ta mått på själva dörröppningen, köpa en ny dörr med mått som passar, montera bort den gamla dörren, och sedan sätta dit den nya. Det som krävs är i stort sett enbart en skruvmejsel, svårare än så är det inte. Man börjar då med att lossa den gamla dörrens skruvar, lyfta av den från gångjärnen, placera den nya dörren på samma gångjärn, och sedan skruva fast den.

Det blir dock svårare när det gäller ytterdörrar eller entrédörrar eftersom de ofta är betydligt tyngre och ibland även större än vad innerdörrar är. Dörrbytet behöver dock inte bli särskilt krångligt bara för det. Det finns till exempel gott om företag som förutom att sälja dörrar även hjälper kunderna med att sätta upp dessa. Det enda man som kund då behöver göra är att välja en dörr som man gillar, och sedan kan företagets montörer komma till ens hem, ta mått på dörröppningen, åka och hämta dörren, och sedan komma tillbaka och sätta upp den. Detta blir förstås dyrare än om man gör det på egen hand, men det viktigaste är trots allt att det görs på rätt sätt vilket man försäkrar sig om när man gör på det här viset.