Tegelfasad

TegelfasadEn tegelfasad är ett mycket hållbart alternativt när det kommer till val av olika husfasader, den är i princip underhållsfri och så länge den inte råkar ut för sprickor så håller den i upp till 30 år. En tegelfasad kan även välja att putsa om man vill, men då blir den inte underhållsfri och har inte lika bra livslängd – i alla fall inte putsen utan på fasaden. En tegelfasad innebär inte automatiskt att husets stomme också är byggt av tegel utan huset kan vara exempelvis ett trähus som man sedan har valt att göra tegelfasad på, kanske för att man gillar tegelfasaders egenskaper eller för att man gillar utseendet.

Väljer man att inte putsa tegelfasaden kommer fasaden att ha den färgen som teglet har, vilket oftast är rött, orange och gult men det finns en del andra färger på tegel också. Fasadtegel finns nu förtiden i många olika utföranden både vad gäller formen och färgnyanserna. Såklart finns det mycket tegel i den klassiska tegelstens formen och färgen men det finns exempelvis även tegel som är långt och smalt som ger ett modernt utseende. Det finns även tegel som har flera olika nyansskiftningar, vilket ger ett dynamiskt och snyggt intryck och det innebär också att även om många tegelstenar är bruna, röda eller gula som är ganska klassiskt för tegel så kan det finnas många variationer av färgerna i en och samma tegelsten.

En tegelfasad kan även vara en så kallad skalmur, det innebär att man har gjort en fasad av ett tunt skikt med tegel utanpå ett annat tåligt material, exempelvis lättbetong. Det här är en lite nyare metod än vad tegel i sig är, men den har använts sedan 1940-talet och är väl beprövad, så det är ett bra alternativ om man gillar tegelfasadens utseende men inte vill ha ett tegelhus.